پیش‌نویس:پارادوکس ایسترلین

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

تناقض ایسترلین (Easterlin Paradox) یا ناهمشوند ایسترلین یافته ای در اقتصاد خوشبختی است که در سال ۱۹۷۴ توسط ریچارد ایسترلین، استاد وقت اقتصاد در دانشگاه پنسیلوانیا و اولین اقتصاددانی که داده های شادی را مطالعه کرد، تشریح شد.[۱] این پارادوکس بیان می کند که چه در بین کشورها و چه در داخل یک کشور، در یک نقطه زمانی، شادی مستقیماً با میزان درآمد ارتباط دارد، اما با گذشت زمان و با ادامه رشد درآمد، میزان شادی روند افزایشی ندارد. در حالی که افرادی که درآمد بالاتری دارند معمولاً نسبت به همتایان کم درآمد خود شادتر هستند ولی با گذشت زمان، درآمدهای بالاتر شادی بیشتری ایجاد نمی‌کند.

توضیح پارادوکس[ویرایش]

یک توضیح این است که احساس خوشبختی یک نفر به مقایسه بین درآمد او و تصورات وی از سطح متوسط زندگی سایر شهروندان بستگی دارد. اگر درآمد همه شهروندان افزایش یابد، افزایش درآمد فرد مدت کوتاهی به شادی او کمک می کند، چراکه متوجه نمی‌شود استاندارد زندگی او بالاتر رفته است. یعنی مدتی بعد، فرد متوجه می شود که میانگین استاندارد زندگی همگانی نیز بالا رفته است، بنابراین شادی حاصل از افزایش درآمد از بین می رود. بنابراین ریشه این تناقض بین یافته‌های نقطه‌ای و سیر زمانی است. در حالی که در یک نقطه ثابت بین احساس خوشبختی و میزان درآمد همبستگی وجود دارد، هیچ روندی در نقطه‌های متعدد وجود ندارد. یعنی در کوتاه مدت همگان افزایش درآمد را با شادی مرتبط می‌دانند و تلاش می کنند درآمد خود را افزایش دهند. با این حال، در دراز مدت، ثابت می‌شود که این یک توهم است، زیرا تلاش همگان برای افزایش استانداردهای زندگی منجر به افزایش میانگین می‌شود و همگان را از نظر درآمد نسبی در یک جایگاه قرار می‌دهد.

نقد‌ها[ویرایش]

نظریه‌های متفاوتی برای توضیح این پارادوکس ارائه شده است، اما باید توجه داشت که خود این پارادوکس صرفاً یک تعمیم تجربی است. وجود واقعی این پارادوکس به شدت توسط سایر محققان مورد مناقشه قرار گرفته است.[۲][۳][۴]

ریچارد ایسترلین شواهد و شرح این پارادوکس را در طی این سال‌ها به‌روزرسانی کرده است که آخرین اظهار نظر از او مربوط به سال ۲۰۲۲ است. همچنین نسخه رایگان مقاله او در دسترس است.[۵]

جستارهای وابسته[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. «Does Economic Growth Improve the Human Lot? Some Empirical Evidence».
  2. Stevenson, Betsey; Wolfers, Justin (2008-08). "Economic Growth and Subjective Well-Being: Reassessing the Easterlin Paradox". Cambridge, MA. {{cite journal}}: Cite journal requires |journal= (help); Check date values in: |date= (help)
  3. Clark, Andrew E; Frijters, Paul; Shields, Michael A (2008-02-01). "Relative Income, Happiness, and Utility: An Explanation for the Easterlin Paradox and Other Puzzles". Journal of Economic Literature. 46 (1): 95–144. doi:10.1257/jel.46.1.95. ISSN 0022-0515.
  4. Di Tella, Rafael; MacCulloch, Robert (2008-04). "Gross national happiness as an answer to the Easterlin Paradox?". Journal of Development Economics. 86 (1): 22–42. doi:10.1016/j.jdeveco.2007.06.008. ISSN 0304-3878. {{cite journal}}: Check date values in: |date= (help)
  5. Easterlin; O'Connor (2020). "The Easterlin Paradox" (PDF). IZA Discussion Paper Series.